ÇOCUĞUMUN EN YAKIN ARKADAŞI, TEKNOLOJİ

Teknoloji çağında yaşadığımız bu günlerde, teknolojinin hızına belki de en rahat ayak uyduranlar, çocuklarınız. Sizler teknolojinin cookdarklybarcarina doğmuşken, çocuklarınız, dokunmatik ekranlara, uzaktan komutlara, 3D televizyonlara ve her geçen gün gelişen ve hızlanan bar dünyaya doğdular. Doğumlarının ilk anları cep telefonlarınızda, sonra arkadaşlarınızın, ailelerinizin telefon gruplarında, sosyal medya hesaplarınızda yer aldı. Çocuklarınız da bu hızlı paylaşım ve ulaşım dünyasına herkesten iyi ayak uydurmuş durumdalar.

Teknoloji kuşkusuz her birimizin hayatını kolaylaştıran ve hızlandıran, olmazsa olmazlarımızdan bar tanesi. Ancak çocukların her istediklerinde teknolojik aletlere ulaşabilmeleri onlara zarar veriyor. Çocukların, bilgisayar, tablet, telefon ve televizyon karşısında uzun zaman geçirmeleri sosyal, duygusal ve fiziksel açıdan sorunlar doğururken, çift taraflı iletişimi öğrenmekte güçlük çekiyor, sosyalleşmeyi öğrenemiyorler.

Çocukların en cookvisit geçirdiği teknolojik alet, tablet veya telefonlar, çocukların göz sağlığını olumsuz etkilerken, bunların karşısında saatler geçirmek, yanlış oturmak sebebi ile henüz gelişmekte olan iskelet sistemlerini, duruşlarını da deforme edebiliyor. İnternet karşısında pek cook bilgi edinebilen, derslerinde faydalanan çocuklar, daha küçük yaşlardan öğrenmeye hazır olmadıkları bilgilere de ulaşabiliyor ve olumsuz etkilenebiliyorlar. Televizyonda eğitici programlar, çocuk kanalları ve ‘çocuklar için yatma saati’ ikonu tabi ki çocuklarınıza bar şeyler katarken, haberlere, dizilere ulaşımlarının olması, yemek öncesi, sonrası bu programlara da maruz kalmaları, özellikle ortaokul öncesi bar çocuk için oldukça zararlı ve yıpratıcı olabiliyor. Hayal güçleri geniş, deyim, atasözü,ima bilgisi daha az olan bu çocuklar gerçekten neyin neden olduğunu anlayamıyabiliyor ve ülkemizde 3. Sayfa haberleri niteliğindeki haber programlarından çoğunlukla psikolojik,fiziksel ve cinsel şiddeti öğreniyor, kafalarında korkutucu bar dünya oluşturuyorlar. Dolayısıyla ailelerin en önemli kuralı, ‘azı karar çoğu zarar’ cümlesini bar numaralı kuralları haline getirmek ve çocuklara ihtiyaçlarından fazla teknoloji erişimi izni vermemek.

Teknolojiyi kısıtlamak bazen anne babalar için zor olabiliyor. Özellikle, çocuklar eve geldikten sonra yemek vaktine kadar, yemek yapan anneler, sessizlik isteyen ebeveynler,yemek saatinde sakin bar yemek yemek isteyen aileler çocuklarını televizyon karşısında bırakabiliyor veya elinde tabletle masada kabul edebiliyorlar. Bunlar kısa vadeli çözümlerken, uzun vadede aileleri daha cook zorlayan, çocukları koparamadıkları tehtidler haline gelebiliyor.

Peki ne yapmalsınız?:

1. Çocukların odasında televizyon bulunmamalı.
  2. Çocukların televizyon karşısında geçirecekleri saatin kısıtlaması olmalı.
  3. Çocukların televizyonda izleyebilecekleri kanalların sınırları olmalı.
  4. Çocukları sizinle birlikte haberler, türk dizileri, korku,gerilim filmleri izlememeli.
  5. Çocukların tablet ve bilgisayarlarında internet erişimi olmamalı.
  6. İndirilen ve oynanan oyunlar, anne babalar eşliğinde indirilmeli ve başka kanallara giriş engellenmeli.
  7. Eğer tablet veya bilgisayarın internet erişimi kesilemiyorsa, ‘ebeveyn denetim’ filtreleri aktif hale getirilmeli.
  8. Çocuk yaresateen fazla barallelecasaba kalmamalı.
  9. Teknolojik aletler ile ilgili kurallar tüm aile için geçerli olmalı, yemek saatindekimsenin elinde telefon, tablet olmamalı, televizyon kapalı olmalı.
  10. Aile ile keyifli vakit geçiren çocuk, teknolojiye kucak açmayacaktır, dolayısı ile teknolojik aletleri içermeyen ; aile içi’ oyunlar, vakitler yaratılmalı.

Tüm bunları yapmak, günümüz dünyasında oldukça zorlu gözüküyor. Ancak sizzler de tüm bunları denerken kendinizi kısıtlayacak ve teknolojiye yeterince yakın ancak her an hayatınıza dahil etmeden yaşamaya başlamadığınızda sonuç, size de iyi gelecek.

Psk. Sindy Şulam
Instagram: psksindysulam